Neden Sınırlı Sayıda Üretim Yapıyoruz?

Neden sınırlı sayıda üretim yapıyoruz?

İklim krizinin tam da ortasındaki dünyamızın çözmesi gereken problemlerin en
önemlilerinden biri hızlı moda.

Hızlı moda nedir ve nasıl ortaya çıktı?

Hızlı moda, karşısına çıkan her şeyi içine alarak kendi kendisini döndürmeyi her koşulda başaran bir çark.

Tarihin hiçbir döneminde bu kadar çok kıyafet alışverişi yapmıyorduk. Bunun nedeni hem giysilerin üretim koşulları, hem de toplumların tüketim biçimleri demek mümkün. Kıyafetler, örneğin 20. yüzyılın ortalarında fiziksel olarak daha dayanıklı olacak şekilde ve daha az üretiliyordu. Böylece nesilden nesile de aktarılabiliyordu.

1990’ların sonu ve 2000’lerin başında, büyük moda markaları dünyanın önemli özel dikim üretim yapan terzilerinin tasarımlarını çok daha az maliyetle, çok daha kitlesel olarak üretmeye başladı. Bu üretim biçimini, internetin yaygınlaşması, artık iyiden iyiye küreselleşen ekonomi ve kültürel malzemeye erişimin ve bunun takibinin anlıklaşması bir tüketim kültürüne dönüştürdü.

Hızlı modanın ekolojiye zararları

Bunun yanında, günümüzde iyiden iyiye etkisini artıran alışveriş, hızlı tüketim kültürü ve artan dünya nüfusuyla birlikte büyük tekstil şirketlerinin kâr hırsı hızlı modayı ortaya çıkardı. Üretim maliyetlerinin düşük tutulabildiği bu yeni giyim ürünlerine ucuza erişilebiliyor. Dünyanın hemen her kentinde onlarca devasa mağazası olan bu zincir şirketlerin ortaya çıkardığı bu üretim biçiminin doğaya maliyeti ise çok büyük oluyor.

Hızlı modanın, halihazırda küresel bir ekolojik yıkıma giden dünyaya çok ağır zararları var. Üretim biçimi nedeniyle doğaya verdiği zararlar bir yana, hızlı moda, ürünlerinin dayanıksız olması ve kolayca yıpranıp kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle çevre için büyük bir atık problemi de ortaya çıkarıyor.

Bu giyim ürünlerinin üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin atık olarak doğaya salındığına da şahit oluyoruz. Tekstil boyaları, doğadaki tüm canlılara zarar veriyor ve ekolojik dengeyi bozuyor.

Sürdürülebilirlik ve yavaş moda

Yavaş moda ürünlerini tercih etmek ve sürdürülebilir üretimi desteklemek, dünyayı geri dönüşü olmayan iklim çöküşünün felaketinden kurtarmak üzere yapılabileceklerden biri olarak öne çıkıyor.

Biz neler yapabiliriz?

Hızlı modanın gezegenimize verdiği zararların farkında olmamız önem taşıyor. Hızlı üretim yapan markaları tespit ederek, alışverişimizi, sürdürülebilir yöntemlerle uzun ömürlü ürünler ortaya koyacak şekilde üretim yapan markalardan yapabiliriz.

Gardırobumuzdaki kıyafetleri yaratıcı şekillerde yeniden değerlendirebiliriz. Alışveriş alışkanlığımızı törpülemek, daha bilinçli şekilde alışveriş yapmak ve elimizdeki ürünleri yeniden değerlendirmek tüm gezegen için yarar
sağlayacak önemli bir adım olabilir.

İKİKIZ nerede duruyor?

İKİKIZ, doğadan ilhamla ve doğaya karşı duyduğu sorumluluklarını unutmayacağına söz vererek çıktı yola. Bu nedenle yavaş ve sınırlı sayıda, dolayısıyla kaliteli ve sürdürülebilir ürünler ortaya koyuyor. Sizi de yavaş modanın iç rahatlatan ve trendlerin koşuşturmacasından uzaklaştıran dünyasına davet ediyor.